Vatten

Vatten är en livsviktig förutsättning för allt liv på jorden. För oss i Sverige är rent och friskt vatten direkt ur kranen en självklarhet. Men det kräver ett ständigt, hårt och noggrant arbete. Det utför vi åt dig, dygnet runt året om.

Vårt vatten

Råvatten renas mekaniskt, biologiskt och kemiskt och blir slutligen dricksvatten i din kran. Vattnet kommer antingen från grundvatten som pumpas upp ur borrade eller grävda brunnar, eller från så kallat ytvatten som hämtas från en sjö eller ett vattendrag. I Kiruna kommun utgörs vattenförsörjningen för det mesta av grundvatten. I Kiruna och Vittangi hämtas vattnet från Torne älv medan vattnet i Abisko hämtas från en sjö.

Friskt, gott och hälsosamt

För cirka fem öre per liter förser vi dig med friskt, gott och hälsosamt vatten från någon av våra vattentäkter runt om i kommunen.

När du köper vatten på flaska betalar du även för förpackning, marknadsföring och transporter. Kranvatten är både billigare och godare än vatten på flaska. Och så mycket bättre för hälsan och miljön.

Saker som inte ska i vattnet

För oss i Sverige är rent vatten i kranen en självklarhet, men rent vatten kräver ansvar, noggrannhet, teknik, hårt arbete och samarbete med kommunens alla medborgare. Under Avlopp kan du läsa mer om hur du kan hjälpa dig själv att få friskt, gott och hälsosamt vatten även i framtiden.

Nyheter

Världsvattendagen 2019

Världsvattendagen sker varje år den 22 mars. Målet är att lyfta fram frågor som rör vatten – i alla dess former. Dagen startades på initiativ av FN:s generalförsamling 1992 och har sedan dess lyft fram olika problem och teman...

Läs mer
  • Sportlovsöppet i Luossabacken

  • Nu värms även reningsverket av vår egen fjärrvärme

  • Malmvägen stängs från 4 mars