Drick inte Kranvattnet i Katterjåkk och Riksgränsen

Vattenverket Katterjåkk har brunnit

FOTO: TEKNISKA VERKEN

Efter torsdagens brand som ödelade vattenverket i Katterjåkk kan inte dricksvattenleveransen tillgodoses i Katterjåkk och Riksgränsen.

Vattenverket brann ner till grunden och kommer att ta lång tid att bygga upp på nytt då det är komplicerad infrastruktur med reningssteg, pumpar och annat som behöver ersättas.

För att minska olägenheterna för alla som vistas i området har en omkoppling till alternativ vattenförsörjning skett. Det innebär att det finns vatten i ledningsnätet men det tas direkt från Katterjokken och är obehandlat och orenat. Därför får inte vattnet klassas som dricksvatten. Vattnet får endast användas till bad, dusch, tvätt samt till spolning i toalett.

– Dricksvatten måste hämtas från dricksvattentank som finns vid reningsverket i Katterjåkk och på campingen i Riksgränsen, säger Bengt-Göran Rova, enhetschef VA på Tekniska Verken.

Det som står klart är att man kommer att behöva bygga ett nytt vattenverk i Katterjåkk

I dagsläget finns ett vattenverk i Riksgränsen som Tekniska Verken arbetar med att driftsätta för att kunna få ett godkänt dricksvatten i Riksgränsen.

– Vi måste provta vattnet för att veta att det håller godkänd livsmedelskvalitet och det kommer ta några dagar in på nästa vecka, säger Bengt-Göran Rova

För abonnenter i Katterjåkk har vi tyvärr ingen kortsiktig lösning på gång utan där kommer det ta längre tid innan man kan dricka vattnet direkt ur kranen.

I nuläget vet man inte vad som orsakade den omfattande branden i vattenverket.

– Det har varit strömavbrott under gårdagen och larmet om branden kom strax efter att strömmen kom tillbaka men just nu vet vi inte orsaken till branden och vi vill inte spekulera vidare förrän vi vet mer, säger Bengt-Göran Rova.

Eventuella frågor och intervjuer:

Bengt-Göran Rova, enhetschef VA, telefon 0980 708 00.


Följande fotografier kan användas i samband med publicering. Klicka på bilderna för att ladda ned en högupplöst bild.
Ange FOTO: TEKNISKA VERKEN

Vattenverket Katterjåkk har brunnit
Brand vattenverket Katterjåkk
Senast uppdaterad •
FRÅGA OSS!