Avfallsanläggning och ÅVC

Återvinningscentral

Allt avfall som lämnas in på Kiruna avfallsanläggning tas om hand på ett miljöriktigt sätt, långsiktigt och hållbart för framtidens Kiruna.

Kiruna Avfallsanläggning

Det brännbara avfallet som lämnas in krossas för att sedan transporteras till värmeverket för förbränning. Material som kan återvinnas transporteras till anläggningar för bearbetning, restavfallet som inte kan brännas eller återvinnas kallas deponirest.

Verksamhetsutövare betalar för att lämna sitt avfall

Verksamhetsutövare är hjärtligt välkomna att besöka ÅVC och sorteringsrampen men måste till skillnad från privatpersoner betala för sitt besök.

Det kostar att ta hand om avfallet vilket innebär att företag som inte betalar åker snålskjuts på renhållningskollektivet, det vill säga villakunder och privatpersoner som betalar för sin renhållning.

Automatisk fakturering av verksamhetsutövare

1 maj 2022 startade vi med automatisk fakturering för alla som kör företagsregistrerade fordon, som är registrerade som lastbil, vid sitt besök på Kiruna ÅVC. Besöket registreras automatiskt, vilket görs med sensorer som läser av registreringsnumret.

Företaget får då en faktura på 280 kronor exklusive moms per besök på ÅVC. Observera att fakturan skickas ut av Svea Bank AB till det företag som fordonet är registrerat på. Fakturan ska betalas enligt anvisningar till Svea Bank AB.

Även enskilda firmor faktureras

Från och med 1 januari 2023 omfattas även enskilda firmor av automatisk fakturering vid besök på ÅVC. Enskilda firmor ska föranmäla sina privata besök vid anskomst, annars debiteras besöket automatiskt. Alla fordon som är registrerade på ditt personnummer (och klassade som lastbil hos Transportstyrelsen) kommer att bli debiterade i vårt system.

Det finns möjlighet att ansöka om dispens på fordon, under förutsättning att fordonet inte besöker ÅVC med avfall från verksamheten. Vid sådant behov kontakta oss på avc@tvab.kiruna.se

Kostnaden är detsamma som för alla andra företag, 280 kronor exklusive moms per besök på ÅVC. Observera att fakturan till enskilda firmor skickas ut av Nordfin Capital Group AB. Fakturan ska betalas enligt anvisningar till Nordfin Capital Group AB.

Besök med fordon klassat som personbil

Om ditt fordon är registrerat som personbil kommer inte besöket faktureras automatiskt. Besöker du oss med verksamhetsavfall behöver du meddela detta till kundtjänst på Kiruna ÅVC, så faktureras detta på samma sätt som tidigare.

Vi kan även lägga in ditt registreringsnummer på automatiskt fakturering, men då måste det anmälas till oss via mejl på avc@tvab.kiruna.se. Efter anmälan kommer fakturering ske automatiskt.

Kontakta personal

Lämnar du privat avfall med din lastbilsregistrerade tjänste- eller förmånsbil måste du anmäla det vid besöket, annars skickas en faktura till det företag som bilen är registrerad på.

Du behöver också kontakta personal på sorteringsrampen eller i receptionen om du vill lägga till en eventuell referens på dina kommande fakturor.

Fordon som väger mer än 3,5 ton ska väga in sitt avfall på Kiruna Avfallsanläggning. Vid ditt besök kontaktar du personal vid vågen.
Invägning och betalning sker efter olika avfallsslag.

Öppettider för företag på Kiruna Avfallsanläggning

Nedan hittar du öppettider för vår avfallsanläggning och återvinningscentral. Öppettiderna kan ändras vid storhelger och röda dagar.

Kiruna avfallsanläggning (Kiruna ÅVC):

  • Måndag – torsdag kl 07.00-15.45 (lunchstängt kl. 11.00-11.45)
  • Fredag kl 07.00-15.30 (lunchstängt kl. 11.00-11.45)

OBS! Öppettiderna för Kiruna avfallsanläggning gäller reception och invägning av fordon. Öppettider för sorteringsrampen på ÅVC finns här.

Vittangi ÅVC

  • 1 oktober till 30 april
    Onsdagar jämna veckor kl. 14.00-19.00
  • 1 maj till 30 september
    Onsdagar varje vecka kl. 12.00-19.00

Farligt avfall till Miljöavdelningen

Allt farligt avfall (med undantag för vitvaror, elektronik, ljuskällor och småbatterier som kan lämnas på Kiruna ÅVC efter uppvisat avlämnarintyg) ska lämnas till Miljöavdelningen på värmeverkets område. Miljöavdelningen tar emot samt hämtar farligt avfall från företag. Farligt avfall får inte lämnas på Kiruna avfallsanläggning eller på övriga återvinningscentraler i Kiruna kommun.

Allt avfall som uppkommer ska sorteras i olika fraktioner. Farligt avfall och elektronik måste alltid sorteras ut och ska behandlas separat.

Öppettider Miljöavdelningen

  • Torsdagar kl. 7-11 och 12-14

1 april

07.00-11.00

14 april, Skärtorsdag

Kl. 07.00-11.00

15 april, Långfredag

Stängt

18 april, Annandag påsk

Stängt

25 maj, dag före Kristi himmelfärds dag

Kl 07.00-11.00

26 maj, Kristihimmelsfärds dag

Stängt

27 maj, dag efter Kristihimmelsfärds dag

Stängt

6 juni, Nationaldagen

Stängt

23 juni, Midsommarafton

Kl. 07.00-15.45

24 juni, Midsommarafton

Stängt

4 november, dag före Alla helgons dag

Kl. 07.00-11.00

26 december, annandag jul

Stängt

5 januari 2023, Trettondagsafton

Kl. 07.00-11.00

6 januari 2023, Trettondagen

StängtSenast uppdaterad •
FRÅGA OSS!