Avfallsanläggning och ÅVC

Återvinningscentral

Allt avfall som lämnas in på Kiruna avfallsanläggning tas om hand på ett miljöriktigt sätt, långsiktigt och hållbart för framtidens Kiruna.

Kiruna Avfallsanläggning

Det brännbara avfallet som lämnas in krossas för att sedan transporteras till värmeverket för förbränning. Material som kan återvinnas transporteras till anläggningar för bearbetning, restavfallet som inte kan brännas eller återvinnas kallas deponirest.

Företag betalar för att lämna sitt avfall

Företag och andra verksamheter är hjärtligt välkomna att besöka ÅVC och sorteringsrampen men måste till skillnad från privatpersoner betala för sitt besök.

Det kostar att ta hand om avfallet vilket innebär att företag som inte betalar åker snålskjuts på renhållningskollektivet, det vill säga villakunder och privatpersoner som betalar för sin renhållning.

Automatisk fakturering av företag och verksamheter

Från och med 1 maj 2022 startar vi med automatisk fakturering för alla som kör företagsregistrerade fordon (registrerade som lastbil hos Transportstyrelsen) vid sitt besök på Kiruna ÅVC. Besöket registreras automatiskt, vilket görs med sensorer som läser av registreringsnumret.

Företaget får då en faktura på 225 kronor exklusive moms per besök på ÅVC.

Besök med fordon klassat som "personbil"

Om fordonet är registrerat som en "personbil" hos Transportstyrelsen kommer inte besöket faktureras automatiskt. Besöker du oss med verksamhetsavfall behöver du meddela detta till kundtjänst på Kiruna ÅVC, så faktureras detta på samma sätt som tidigare.

Vi kan även lägga in ditt registreringsnummer på automatiskt fakturering, men då måste detta anmälas till oss på e-posten avc@tvab.kiruna.se. Efter anmälan och vi lagt in registreringsnumret i vårt system kommer fakturering ske automatiskt.

Kontakta personal

Lämnar du privat avfall med din tjänste- eller förmånsbil (registrerad som lastbil hos Transportstyrelsen) måste du anmäla detta vid besöket, annars skickas en faktura till det företag som bilen är registrerad på.

Du behöver också kontakta personal på sorteringsrampen eller i receptionen om du vill lägga till en eventuell referens på dina kommande fakturor.

Befintliga klippkort krediteras

Om du har köpt ett klippkort men inte hunnit nyttja alla förbetalda besök kan du kontakta receptionen för att få dina återstående besök krediterade. Detta kan göras fram till 31 decemer 2022.

Fordon som väger mer än 3,5 ton ska väga in sitt avfall på Kiruna Avfallsanläggning. Vid ditt besök kontaktar du personal vid vågen.
Invägning och betalning sker efter olika avfallsslag.

Öppettider för företag på Kiruna Avfallsanläggning

Nedan hittar du öppettider för vår avfallsanläggning och återvinningscentral. Öppettiderna kan ändras vid storhelger och röda dagar.

Kiruna avfallsanläggning (Kiruna ÅVC):

  • Måndag – torsdag kl 07.00-15.45 (lunchstängt kl. 11.00-11.45)
  • Fredag kl 07.00-15.30 (lunchstängt kl. 11.00-11.45)

OBS! Öppettiderna för Kiruna avfallsanläggning gäller reception och invägning av fordon. Öppettider för sorteringsrampen på ÅVC finns här.

Vittangi ÅVC

  • 1 oktober till 30 april
    Onsdagar jämna veckor kl. 14.00-19.00
  • 1 maj till 30 september
    Onsdagar varje vecka kl. 12.00-19.00

Farligt avfall till Miljöavdelningen

Allt farligt avfall (med undantag för vitvaror, elektronik, ljuskällor och småbatterier som kan lämnas på Kiruna ÅVC efter uppvisat avlämnarintyg) ska lämnas till Miljöavdelningen på värmeverkets område. Miljöavdelningen tar emot samt hämtar farligt avfall från företag. Farligt avfall får inte lämnas på Kiruna avfallsanläggning eller på övriga återvinningscentraler i Kiruna kommun.

Allt avfall som uppkommer ska sorteras i olika fraktioner. Farligt avfall och elektronik måste alltid sorteras ut och ska behandlas separat.

Vilka krav vi ställer på avfall som levereras till Kiruna avfallsanläggning och vad som får ingå i de olika avfallsfraktionerna brännbart, metall, deponi, asbest och blandat avfall, kan du läsa om i vår sorteringsguide för företag.

Öppettider Miljöavdelningen

  • Torsdagar kl. 7-11 och 12-14

1 april

07.00-11.00

14 april, Skärtorsdag

Kl. 07.00-11.00

15 april, Långfredag

Stängt

18 april, Annandag påsk

Stängt

25 maj, dag före Kristi himmelfärds dag

Kl 07.00-11.00

26 maj, Kristihimmelsfärds dag

Stängt

27 maj, dag efter Kristihimmelsfärds dag

Stängt

6 juni, Nationaldagen

Stängt

23 juni, Midsommarafton

Kl. 07.00-15.45

24 juni, Midsommarafton

Stängt

4 november, dag före Alla helgons dag

Kl. 07.00-11.00

26 december, annandag jul

Stängt

5 januari 2023, Trettondagsafton

Kl. 07.00-11.00

6 januari 2023, Trettondagen

StängtSenast uppdaterad •
FRÅGA OSS!