Grönt vatten för att spåra läckor

Grönt vatten utomhus

Tekniska Verken färgar fjärrvärmevattnet i Kiruna grönt som ett sätt att kvalitetssäkra leveransen av fjärrvärme till dig som kund. Den gröna färgen hjälper oss nämligen att lättare spåra eventuella läckor i fjärrvärmenätet. Att snabbt upptäcka en läcka förkortar tiden det tar att laga den. Då kan vi minimera konsekvenser av läckan.

Ämnet som används för att färga vattnet heter Pyranin och är ett livsmedelsklassat och luktfritt natriumsalt som är ofarligt både för hälsa och miljö. Färgämnet används också i till exempel diskmedel, tvål och schampo vilket betyder att du fortfarande kan duscha, tvätta och diska även om du ser grönt vatten då det inte missfärgar eller förstör något. Dock ska du undvika att använda det gröna vattnet vid matlagning eftersom det gröna vattnet är fjärrvärmevatten. Använd alltid kallt vatten till matlagning.

Pyranin har en kraftigt grön färg som är fluorescerande. Tack var detta kan vi enkelt hitta läckor utomhus i dagvattenbrunnar eller vattensamlingar genom att använda en UV-lampa. Att använda Pyranin är en väl beprövad metod som använts sedan 1980-talet inom energisektorn för att upptäcka och spåra läckor i fjärrvärmesystem.

Grönt vatten fjärrvärmeväxlare

Kontrollera om det droppar grönt vatten från din fjärrvärmeväxlare.

Ser du grönt vatten? Kontakta oss!

Vi ber våra fjärrvärmekunder att vara uppmärksamma, både privata villakunder och fastighetsägare till flerfamiljshus. De flesta fjärrvärmekunder märker inte att vi färgat vattnet men om du ser grönt vatten är det sannolikt en läcka någonstans. Om varmvattnet i din kran färgas grönt behöver din värmeväxlare repareras eller bytas ut på grund av läckage. Äger du din fastighet kontaktar du oss eller ett VVS-företag för åtgärd. Hyr du din bostad kontaktar du din hyresvärd/vaktmästare eller motsvarande. Ser du grönt vatten utomhus till exempel i ett dike eller på en gräsmatta kan det finnas ett läckande fjärrvärmerör i närheten.

Hör av dig till fjarrvarme@tvab.kiruna.se, eller Kundservice telefon 0980-707 23.

Droppar det från din värmeväxlare? Tips: sätt en behållare under den, till exempel en kopp, och titta om du ser grön färg på vattnet.

Senast uppdaterad •
FRÅGA OSS!