Håll Kiruna och Sverige rent

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Kiruna kommun är medlem i Håll Sverige Rents nätverk för kommuner. Kiruna är med och samverkar med andra kommuner och aktörer för att arbeta förebyggande med nedskräpning - för ett hållbart samhälle.

Om stiftelsen

"Vi tror att det är viktigt att arbeta förebyggande mot nedskräpning – att agera innan skräpet hamnar på gatan eller i naturen istället för att reagera med ökade städinsatser. Med hjälp av våra verktyg och metoder kan alla kommuner få stöd och hjälp i hur ni mäter skräpet, arbetar strategiskt mot nedskräpning och påverkar beteenden bland invånarna i er kommun."

Håll Sverige Rent kämpar för ett skräpfritt Sverige där deras främsta uppdrag är att minska nedskräpningen, främja återvinningen och främja individers och organisationers miljövårdsansvar.

Detta görs på en rad olika sätt:

Ett av dem är att påverka människors attityder och beteende till nedskräpning – att helt enkelt få människor att undvika nedskräpning. Ett annat är att samla kunskap och fakta om nedskräpning och samtidigt stötta kommuner eller andra aktörer. Håll Sverige Rent är partners i flera EU projekt om skräpet i havet.

Håll Sverige Rent miljöutbildar barn och ungdomar för att skapa framtidstro och handlingskraft. De genomför även konkreta projekt med fokus på skräp, där vi med hjälp av samarbetspartners uppmärksammar och får bort skräp från såväl stad och hav so landsbygd.

Håll Sverige Rent har fokus på nedskräpning eftersom de är den enda ideella organisation som har nedskräpning och dess konsekvenser på agendan.

Läs mer om Håll Sverige Rent här.

Mobilapplikation

Med Håll Sverige Rent mobilapp kan du engagera dig. Du kanske har sett en skrotbil, ett båtvrak eller en dumpningsplats? Vem som helst kan helt gratis via mobilappen rapportera nedskräpning.

  • Fota skräpet du vill rapportera (Nedskärpning, illegal tippning, skrotbilar, båtvrak, övrigt)
  • Adressen fylls i automatiskt med hjälp av geotaggning
  • Rapporten kan du sedan skicka till en e-postadress eller dela på Facebook

Samtliga rapporter hamnar hos Håll Sverige Rent, men även hos Kiruna Kommun eftersom vi har ett samarbete med Håll Sverige Rent. Var med i arbetet att stävja nedskräpningen!

Mobilapplikationen finns både till Android och Iphone.

Läs mer och ladda ned här.

Nyheter

Här är de rätta svaren från vår quiz på Kirunafestivalen

Visst var det lite klurigt att besvara våra tretton frågor? Det tyckte vi också men det är bra att lära sig och därför vill vi så klart att alla som var med i tävlingen ska få chansen att titta på de rätta svaren och kanske l...

Läs mer
  • Lördagsöppet på ÅVC den 25 maj

  • Vårvatten

  • Anbudsförsäljning smörjutrustning