Kalender för våra aktiviteter under hållbarhetsmånaden

Tekniska Verken lyfter fram ett antal aktiviteter under hållbarhetsmånaden 2018. Här ser du några av dem.

22/3
Världsvattendagen

Vattnet är vårt viktigaste livsmedel och kanske ett av de tydligaste kretsloppen. Vattnet är en viktig resurs på jorden och därför måste alla värna om det livsviktiga som rent vatten innebär.

24/3
Earth hour

Ett hållbart liv på vår enda planet. Har du tänkt på hur våra livsstilar lämnar avtryck på jorden eller hur överkonsumtionen bidrar till att djur och natur tar stryk?

På lördag den 24 mars släcker vi ljuset mellan 20:30-21:30. Släck ljuset du också – för en hållbar och ljus framtid!

19/4
Insamling batterier hushållsmetaller, elektronik & lampor

Vi förenklar för dig och kommer att finnas i "pop-uplokalen" i Gallerian för att ta emot batterier, glödlampor och andra ljuskällor, småelektronik och hushållsmetall. Vi hjälper dig som kanske inte har möjlighet att ta dig till återvinningscentralen. Återvinn mycket eller lite - allt är upp till dig.
Vi bjuder alla som besöker oss och återvinner eller pratar hållbarhet på fika.

Har du metallföremål i ditt hem som du behöver bli av med? Kanske är det en gammal kastrull eller stekpanna eller andra mindre metalldelar som inte är förpackningar.

Ligger det gamla mobiltelefoner, elekriska leksaker eller övrig elektronik och skräpar i lådorna? Lämna in det till oss så ser vi till att det återvinns på ett riktigt sätt.

Ljuskällor i form av glödlampor, lågenergilampor, LED-lampor, lysrör med mera, tillsammans med batterier av olika slag klassas som farligt avfall. Det får inte slängas i hushållssoporna utan ska återvinnas. Lämna in ditt farliga avfall till oss för en miljöriktig återvinning så spar vi tillsammans på jordens resurser och minskar utsläpp som skadar miljön.

OBS! Har du övrigt farligt avfall som till exempel kemikalier, målarfärger, spillolja eller liknande så måste detta lämnas på återvinningscentralen.

22/4
Earth day

Jordens dag 2018 fokuserar på plastföroreningar både på land och i våra hav. Användningen av plast ökar globalt och hotar vår planet. Nästan all plast du köper kan återvinnas och bli nya produkter. Köp inte plastpåsar i onödan – använd istället en tygkasse när du handlar så gör du en enkel miljöinsats.

23/4, Scandic Ferrum, klockan 18.30
Föreläsning om matsvinnet

I anslutning till Världsbok­dagen besöker författaren och journalisten Andreas Jakobsson Kiruna för att prata om att minska matsvinn och hur slöseriet kan reduceras.

Andreas levde i två år på gratis mat som andra hade slängt bort. Nu berättar han om boken "Svinnlandet".

Medarrangörer: Kiruna stadsbibliotek, Scandic Ferrum, Kiruna kommun

Nyheter

Belysta spår för trygghet

För att öka tryggheten och förebygga inbrott under dygnets mörka timmar tänder Tekniska Verken upp belysning på Lombolospåret och Matojärvi.

Läs mer
  • Byte av telefonväxelns programvara

  • Rullskidbanan är klar och redo för åk

  • Alla vinner på att återvinna