Vårvatten

Snösmältningen är i full gång i fjällen. Vinterns snö, i myrmark och på fjäll, smälter till vatten som rinner över och genom marken ned till dalgångar och vattendrag. På vägen drar det med sig massa små partiklar och ämnen som svagt missfärgar vattnet.

Hur mycket vattnet missfärgas varierar från år till år beroende på hur mycket snö det finns i mark och fjäll och hur intensiv snösmältningen blir. Det kan även förekomma en svag lukt och smak men vattnet håller trots detta alltid en godkänd livsmedelskvalitet.

Dricksvattnet övervakas fortlöpande, både automatiskt och manuellt. Förutom dagliga kontroller som utförs av vår egen utrustning och personal så skickas prover regelbundet till ett laboratorium. När snösmältningen är som intensivast ökar vi mängden klor, vilket kan ge vattnet en viss smak och lukt av klor. Det görs för att säkerställa kvaliteten på vattnet.

Nyheter

Här är de rätta svaren från vår quiz på Kirunafestivalen

Visst var det lite klurigt att besvara våra tretton frågor? Det tyckte vi också men det är bra att lära sig och därför vill vi så klart att alla som var med i tävlingen ska få chansen att titta på de rätta svaren och kanske l...

Läs mer
  • Lördagsöppet på ÅVC den 25 maj

  • Vårvatten

  • Anbudsförsäljning smörjutrustning