Skid- och motionsspår

I Kiruna kommun finns totalt 63 kilometer motionsspår, varav ungefär 28 kilometer är upplysta av elljus. Det är bara knäppa fast skidorna och bege sig ut i spåren.

Byarnas spår finns listade under rubriken Landsbygdens uteanläggningar.

I Kiruna centralort finns följande spår att tillgå:

 • Elljusspår Lombolo 8,9 km (Även hundspår)
 • Elljuspår Matojärvi World cup 5,0 km
 • Elljuspår Jägarspåret 3,3 km
 • Elljuspår anslutning Matojärvi (World cup)-Jägarspåret 1,5 km
 • Hundspår 8,0 km
 • Slädhundspår
 • Skidorienteringsspår
 • Motionsspår totalt 17,0 km ej belysta

Här kan du se vilka spår som är preparerade.

Skidspår

 

Promenera inte i skidspåren! Skidspåren är till för skidåkning, inte promenader. Det gäller hela spårytan, på skejtsidan och i de klassiska spåren. Det läggs mycket tid, energi och framförallt pengar på att preparera motionsspåren för längdskidåkning. Hundrastning är inte heller tillåtet i spåren. På Matojärvi idrottsplats i anslutning till Matojärvi World Cup-spår finns en skidstadion.

Belysningen tänds dagligen 06:00 och släcks kl 23:00. Vid temperatur under minus 20 grader C släcks belysningen. Detta kan innebära att belysningen släcks när du är i spåret.

 

Vintertid pistas spåren på följande sätt: Pistning sker i snitt tre gånger per vecka över säsong. Antal gånger per vecka utgör en riktlinje som medel under hela säsongen. Väder och snöförhållanden avgör när preparering ska ske. Vid extrem nederbörd eller blåst är det svårt att upprätthålla kvalitetssäkringen. Entreprenören och beställaren kommunicerar om uppdraget. Att pista samtliga skidspår i Kiruna C tar cirka 6-8 timmar med pistmaskin. 

I Varggropen finns omklädnings- och duschmöjligheter under vintersäsongen. Värmestugan är öppen kl. 07-22 dagligen.

Skidåkning med hund är tillåtet på alla spår. I Varggropen är det speciella tider som gäller för att åka med hund. Tisdagar kl 18-21 samt söndagar kl 13-15 är det tillåtet. Att åka med hund innebär att det ska det ske under kontrollerade former, detta innebär att hunden måste vara kopplad. Förare med hund ska ta hänsyn till övriga skidåkare. Hundkörning får endast ske på skatesidan.

Skidåkning med hund är tillåtet på alla spår. I Varggropen är det speciella tider som gäller för att åka med hund. Tisdagar kl 18-21 samt söndagar kl 13-15 är det tillåtet. Att åka med hund innebär att det ska det ske under kontrollerade former, detta innebär att hunden måste vara kopplad. Förare med hund ska ta hänsyn till övriga skidåkare. Hundkörning får endast ske på skatesidan.

Entreprenören Trail Service har avtal med Tekniska Verken. Avtalets omfattning gäller samtliga skidspår i Kiruna C.
 

Har frågor, funderingar, synpunkter eller förslag? Eller vill du göra en felanmälan? Kontakta gärna kundservice

Nyheter

Belysta spår för trygghet

För att öka tryggheten och förebygga inbrott under dygnets mörka timmar tänder Tekniska Verken upp belysning på Lombolospåret och Matojärvi.

Läs mer
 • Byte av telefonväxelns programvara

 • Rullskidbanan är klar och redo för åk

 • Alla vinner på att återvinna