Snöröjning

Tänk så mycket kul man kan göra med snö. Åka skidor, köra skoter eller bara ligga ner och göra vackra snöänglar. Men snöröj är inte bara allt roligt man kan göra i snön. Det är också något vi måste göra för att överhuvudtaget komma fram på våra gator, vägar, torg, gång- och cykelbanor.

När det snöar jobbar vi ibland dygnet runt och på en säsong flyttas enorma mängder snö. Vi eller någon av våra entreprenörer utför snöröjningen i kommunen och vi följer Kiruna kommuns riktlinjer och prioriteringar för respektive område.

Vi som jobbar med snöröjningen behöver hjälp på vägen för att kunna göra ett bra jobb. Här kommer några punkter som vi tycker är extra viktiga att tänka på och som vi alla kan hjälpas åt med:

 • Tänk på var du parkerar ditt fordon eller lämnar din släpvagn. Om din bil står på vägen när plogbilen kommer blir jobbet med snöröjningen så mycket svårare. Det tar onödigt lång tid, resultatet blir sämre och dessutom finns det en risk att din bil kan bli skadad. Parkera därför alltid på din tomt, inte på allmän gata.
 • Du som fastighetsägare måste också tänka på det som ligger på taken. En stor mängd snö eller en fallande istapp kan i värsta fall ge livshotande skador om den träffar en människa. Vi vill också att du sandar gångbanan utanför fastigheten så minskar vi risken för halkolyckor.
 • Har du ett lågt staket eller kanske fina buskar runt din tomt så vill vi gärna att du märker ut dem för maskinföraren. Då slipper du otrevliga överraskningar när snön tinar bort.
 • Röj, klipp och ansa de buskar och träd som finns på din tomt så att de inte når utanför din tomtgräns. Tänk på att snötyngda träd skymmer sikten.
 • För att slippa köra slalom på gatan ska postlådor och sopkärl stå vid tomtgränsen eller minst 1,5 meter från asfaltens kant.
 • I Kiruna tätort och Tuolluvaara gäller datumparkering varje dygn mellan 00.00 och 08.00. På vissa gator gäller parkeringsförbud. Så titta lite extra på skyltarna innan du parkerar din bil.
 • Skotta inte ut snön på vägen som du har på din tomt. Risken finns att din snö hamnar hos grannen och det är ju inte så roligt för dem. Dessutom blir vägen smal och sikten skymd.
 • Frakta inte ut snö så du blockerar brandposter, gångvägar, lekparker, skoterleder och skidspår.
 • Sist men absolut inte minst – håll koll på era barn när de leker i snöhögarna. Det är svårt för maskinförarna att se lekande barn i snön. Använd reflexer.

Riktlinjer för snöröjning

Snöröjningen startar inte automatiskt när det börjar snöa utan beror på olika bestämda startkriterier. På prioriterade vägar, gång och cykelvägar ska plogningen vara klar inom 5 timmar vid 5 cm snödjup och för övriga kör- och gångvägar är gränsen 8 cm snö som ska vara bortplogat inom 15 timmar. I byarna ska plogningen vara klar inom 15 timmar vid 8 cm snödjup.

Snöröjningen är indelad i prioriterade respektive övriga områden och med denna indelning vill man att allmänheten alltid ska veta vilka vägar, gång- och cykelvägar som är framkomliga och när. Ambitionen är att alla trafikanter oavsett bostadsadress inte ska ha så långt till närmaste prioriterade väg, gång- eller cykelväg. Eftersom det tar tid att ploga alla gator och gång och cykelvägar finns prioriterade alternativ som åtgärdas i första hand och även håller en högre standard.

Mer om riktlinjerna kan du läsa i kommunens kvalitetsdeklarationer.

Vårhyvling

Vårhyvling genomförs varje år för att öka framkomligheten när snösmältningen sätter igång. Vid vårhyvling öppnas endast infarter till fastigheten, inga extra infarter öppnas.

Tänk på att inte ha hinder i vägen till exempel fordon, släpvagnar, husvagnar, sopkärl med mera för att vi ska kunna utföra ett bra arbete.

Respektera datumparkering och parkeringsförbud. Det är svårt och ibland omöjligt att snöröja om bilar är felparkerade. Genom att parkera rätt hjälper du till att göra vår stad tillgänglig, framkomlig och trafiksäker. Läs mer om datumparkering

Nyheter

Belysta spår för trygghet

För att öka tryggheten och förebygga inbrott under dygnets mörka timmar tänder Tekniska Verken upp belysning på Lombolospåret och Matojärvi.

Läs mer
 • Byte av telefonväxelns programvara

 • Rullskidbanan är klar och redo för åk

 • Alla vinner på att återvinna