Fett i avloppet

När vi lagar mat använder vi ofta matfett av olika slag så som matolja, margarin eller smör. Fettet smälter vid matlagning men vad händer egentligen om du spolar ut det direkt i ditt avlopp?

Om smält fett hälls ut och blandas med avlopps­vattnet så stelnar fettet när det kallnar. Det kan leda till svårlösta stopp i ert eget avlopp och påverkar även hela avloppsledningsnätet. Förutom att ett stopp i avloppet kan leda till tråkiga översvämningar i exempelvis källare så kostar det också mycket pengar att åtgärda.

Krav på avskiljare

Precis som med oljespill från bland annat verkstäder så är det krav på andra verksamheter som hanterar större mängder fett. Fett inklusive frityroljor får aldrig hällas ut i avloppet. Verksamheter som riskerar att släppa ut fett till avloppet så som gatukök, caféer och restauranger skall ha en godkänd fettavskiljare som dessutom måste tömmas regelbundet.

Ta kontakt med vår kundtjänst för att ta reda på om och hur din verksamhet påverkas.

Fett rätt - använd vår praktiska tratt

Fett i stekpannan kan torkas upp med hushållspapper och sorteras som brännbart avfall. Har du större mängder överblivet matfett eller frityr­olja så kan du med fördel använda vår praktiska miljötratt. Den gör det lätt för dig att hälla fettet i en PET-flaska. Flaskan slänger du sedan i det brännbara hushållsavfallet när den är full. Bra va!

 

Nyheter

Belysta spår för trygghet

För att öka tryggheten och förebygga inbrott under dygnets mörka timmar tänder Tekniska Verken upp belysning på Lombolospåret och Matojärvi.

Läs mer
  • Byte av telefonväxelns programvara

  • Rullskidbanan är klar och redo för åk

  • Alla vinner på att återvinna