På gång i stadskärnan i sommar

Bild

Bildtext (Ändras i inställningar och glöm inte alt-text)

Plocka upp en sushi, en kaffe eller en svalkande glass. Shoppa semesterboken, myggmedlet och shortsen. Här hittar du det mesta! Koppla av, njut och se hur Kiruna centrum växer så det knakar. Nu går vi in i en spännande fas där flera projekt färdigställs och nya verksamheter etableras. Allt för att du ska få ett trivsamt och tillgängligt centrum där hela livet får ta plats. Känn dig som hemma!

Tillbringa årets ljusaste dagar i ett centrum som vibrerar. Kirunas centrum invigdes för nästan ett år sedan och arbetet för att utveckla stadskärnan fortsätter. LKAB, Kiruna kommun, Tekniska Verken och Kirunabostäder är sedan flera år tillbaka överens om att ett väl fungerande samarbete är viktigt i stadsomvandlingen. Tillsammans bidrar vi till Kirunas utveckling i allt ifrån bostadsbyggande och infrastruktur till samhällsviktiga funktioner. Samtidigt pågår livet i centrum där inflyttningen i nya bostäder fortsätter, fler verksamheter etablerar sig och butiker och gallerior inbjuder till shopping. Gemensamt skapar vi förutsättningar för en hållbar och attraktiv stad.

Aktuella projekt i sommar

 1. I anslutning till centrum bygger LKAB över 500 bostäder och Kiruna kommun arbetar med detaljplaner för att möjliggöra för ännu fler byggprojekt. Bara i juni startar projekt med ytterligare omkring 270 bostäder.
 2. Kiruna kommun bygger nytt badhus.
 3. Kiruna kommuns byggnad Hjalmar Lundbohmsskolan öppnar med 40 000 kvadratmeter yta för Lapplands gymnasium, Kulturskolan och Lapplands lärcentra.
 4. Kiruna kommun har ett förslag på detaljplan för stadsparken ute för granskning till och med 6 juli.
 5. LKAB påbörjar byggnation av bostäder.
 6. Kiruna kommun och Tekniska Verken anlägger ytskikt och belysning för att förbättra tillgängligheten och trivseln.
 7. Skanska bygger kontorshotell.
 8. På uppdrag av Kiruna kommun färdigställer Tekniska Verken Stadshustorget och anlägger en stor solsoffa. Beräknas stå klart hösten 2023.
 9. Kirunabostäder bygger 68 nya lägenheter. Inflyttning hösten 2023.
 10. Riksbyggen, i samarbete med LKAB, bygger bostadsrätter.
 11. LKAB bygger ersättningsfastighet till Frälsningsarmén och Odd Fellow. Beräknas stå klart 2024.
 12. LKAB bygger ny polisstation. Beräknas stå klar under 2023.
 13. LKAB påbörjar byggnation av bostäder.
 14. I samarbete med Kiruna kommun bygger LKAB ett hotell med butiker och restauranger på gatuplan. Beräknas stå klart december 2024.
 15. Nytt fik, turistinformation och kontorsverksamheter flyttar in i kvarter 7-9 och gör de 50 befintliga verksamheterna sällskap.
 16. Kiruna kommun och Tekniska Verken anlägger 190 parkeringsplatser. Beräknas stå klart hösten 2023.
 17. LKAB bygger en fastighet till Annis Grill. Öppnar hösten 2023.

 

Karta Kiruna centrum, sommarens arbetenFörstora bilden

Kartan visar de projekt som pågår i stadskärnan i sommar. Klicka på kartan för att förstora.

Tips!

Några detaljer som kan vara roliga att känna till om Kiruna centrum.

 • Kirunalyktan – Kiruna centrum har en specialdesignad gatubelysning, formgiven med inspiration av lokal kultur och arkitektur. Lyktorna finns i de centrumnära kvarteren och på Stadshustorget.
 • Husfasaderna – Flera fasader i centrum har anknytning till gamla Kiruna. Exempelvis efterliknar fasaden på Aurora kultur och kongress Kiruna kyrkas fasad. Längs Alvar Janssons gata går färgsättningen igen från den så kallade färglådan i SJ-området/Luossavaara.
 • Kvarter 1 – Det första bostadskvarteret vid Stadshustorget har fått formen av ett stiliserat berg. Utsidan består av hårda material som stål och tegel, en symbol för gruvindustrin samt isblå kulörer som en symbolbärare för det arktiska klimatet. Kvarterets innergård har varma färger i form av trä som står för fjällbjörkar och stålpartier i orange som ska föra tankarna till järnets ursprung, flytande magma.
 • Galleriornas skärmtak – Ovanför entréerna till galleriorna finns skärmtak som hämtat sitt mönster från det gamla stadshusets innertak i betong.
 • Hotell Scandic – På stadshustorget står ett av Kirunas nya landmärken i form av hotell Scandic. Det är inspirerat av Sveriges högsta berg Kebnekaise vilket tagits upp i byggnadens uttryck och detaljer.
 • Dörrhandtagen till stadshuset Kristallen – Handtagen på stadshusets dörrar kommer från det tidigare, numera rivna, stadshuset. Handtagen är utformade av sameslöjdaren Esaias Poggats.
 • Klocktornet – På stadshustorget står det gamla stadshusets klocktorn. Tornet stod tidigare på taket men hamnade efter sin flytt på markplan. Det gör att Bror Marklunds figurer som pryder tornet syns tydligare än tidigare. Tornet är ritat av arkitekten till det gamla stadshuset, Artur von Schmalensee.
 • Dagvattenparken – Vid Malmvägen finns en dagvattenpark med växtlighet anpassad efter Kirunas klimat. Förutom att bidra till en trevlig miljö fungerar den som en fördröjning för vattnet på sin väg till bäcken Luossajoki vilket minskar risken för översvämning.
 • Fjärrvärme, vatten och avlopp – I stadskärnan har du drygt 20 000 meter fjärrvärmeledningar och drygt 25 000 meter vatten- och avloppsledningar under fötterna. Lägg märke till de Kirunaspecifika brunnslocken som smyckas av kommunripan.

Än mer finns att upptäcka för den nyfikne och uppmärksamma. Välkommen till Kiruna centrum, känn dig som hemma!

Senast uppdaterad •
FRÅGA OSS!